maandag 17 oktober 2011

VITAAL LOKAAL

Op meer dan 80% van de ruim 7000 Nederlandse basisscholen is de kwaliteit van het binnenklimaat slecht. Een aanzienlijk percentage van de dagelijks ziek thuis blijvende (20.000) leerlingen en (2.000) leerkrachten blijkt dit dan ook te moeten doen ten gevolge van een slecht binnenmilieu.
Architect Joost Valk (winnaar SHARE AWARD 2010) wil hier iets aan doen en is de grondlegger het concept VitalPlaces. Een netwerk van specialisten werkt aan de integrale aanpak van een gezonde leefomgeving binnen gebouwen, gericht op het optimaliseren van de licht-, lucht- en waterkwaliteit.

Vitaal Lokaal is speciaal gericht op bassischolen. Neem eens een kijkje op de website http://www.vitalplaces.eu/ voor meer achtergrondinformatie over deze integraal duurzame oplossing voor (bestaande) scholen. Een bezoek aan een Vitaal Lokaal behoort ook tot de mogelijkheden. http://www.vitaallokaal.nl/Aanmelden/bezoek.php

Stichting K-ETEN maakt deel uit van het netwerk achter het totaalconcept VitalPlaces. Indien mogelijk worden wij betrokken bij het verduurzamen van voedingsvoorzieningen op school. Wij hebben een bovenmatige belangstelling voor de rol en het effect van 'vitaal water' in dit integrale aanbod. Water is een primaire voedingsstof en van onderschatte waarde in het behoud en herstel van gezondheid.


Ter illustratie: in het schooljaar 2010/2011 vond een pilot plaats om de verbetering van vitaliteit van de kinderen, de leerkrachten en hun omgeving te onderzoeken. De testresultaten bleken overtuigend: de luchtkwaliteit was sterk verbeterd t.o.v. het referentie klaslokaal, tot wel 65% reductie van het fijnstof. 


Enkele reacties uit de klas:
Leerlingen: 'het is veel stiller en rustiger in de klas waardoor ik me beter kan concentreren.' En: 'Ik zie door dit licht beter en draai de letters minder vaak om.' De lerares: 'mijn stuiterballetjes zijn nu rustig en geconcentreerd.' En een ouder: 'Mijn dochter had deze winter geen last van verkoudheid door haar allergie.'.

NB: Donaties zijn zeer welkom; het geld wordt besteed aan onderzoek naar de verbetering van het Vitaal Lokaal concept en daarmee het leerklimaat en de vitaliteit van leraren en kinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten