dinsdag 5 oktober 2010

Strategie

Een vers bereide en duurzame maaltijd op school is in onze visie een een strategie. Het impliceert de keuze voor een structurele aanpak en preventieve benadering van maatschappelijke (problematische) thema's.
Vandaag ontvingen wij van een betrokken supporter illustratieve citaten:
"Overgewicht maakt meer slachtoffers en brengt grotere gezondheidskosten met zich mee dan enig andere aandoening."
Bron: ministerie van VWS

"Als doelgroep zijn (V)MBO studenten van groot belang bij de aanpak van overgewicht omdat deze leerlingen meer dan gemiddeld afkomstig zijn uit laag opgeleide gezinnen, vaker kampen met overgewicht, met name in de grote steden voornamelijk allochtoon zijn, er vaak verkeerde voedingsgewoonten op na houden en in het algemeen veel minder aan sport en beweging doen dan leeftijdgenoten op HAVO/VWO scholen.
Overgewicht kost de Nederlandse samenleving twee miljard euro per jaar aan uitgaven voor gezondheidszorg. Dat kan alleen maar meer worden."

Remy Hira Sing, hoogleraar jeugdgezondheidszorg, VU Amsterdam

2 opmerkingen:

 1. In Zweden, waar ik woon, is het heel normaal dat alle leerlingen op school een vers bereide maaltijd eten, in de vorm van een warme lunch. Dat zou al heel lang zo zijn. De Zweden die ik ken (in midden Zweden) hechten vaak aan een warme lunch. Soms eten ze zelfs twee keer per dag warm.
  Toen in NL het warme eten tussen-de-middag 'verdween' en verplaatst werd naar de avonden (jaren '60/'70), veranderde de eetcultuur in feite enorm. Ik vind het een mooie doelstelling om op scholen het gezond lunchen in te voeren!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Josien,

  Linda Roodenburg heeft pas een lezing gegeven over de NL voedselcultuur en wist ook te vertellen dat wij het enige land zijn waar geen andacht aan de schoollunch wordt gegeven.Ook kwam aan bod dat de interculturalisatie bij jongeren plaatsvind d.m.v. streetfood; junkfood en eetbare uitvindingen in allerlei gedaanten. (kapsalon!) Ook wees zij op het effect van de individualisering op de gemeenschappelijke maaltijd. En andersom dus een afname van sociale interactie op gedeelde momenten en tijdens rustpunten in de dag. Kortom, stevige argumenten om de maaltijd weer de normale plek in het dagelijks ritme toe te kennen, in plaats van deze basisbehoefte als lastige kostenpost te beschouwen.
  Dank voor je inspirerende reactie :-)

  BeantwoordenVerwijderen