donderdag 30 september 2010

Eten achter de buis op school

Een zorgwekkende ontwikkeling is gaande in de invulling van de lunchpauze op basisscholen. Qua zorg en financiering is het al lang droevig gesteld met de voorzieningen, maar nu denkt men dit op te lossen door de lunchpauze bijna geheel te schrappen en over te gaan tot een continurooster van 8.00-14.00. Een kwartier eten in de klas met de leerkracht en daarna een kwartier luchten, zou moeten volstaan. De onderwijsinspectie is het hier echter niet mee eens en heeft ingegrepen. De pauze moet minimaal 3 kwartier omvatten; de speeltijd is 30 minuten geworden.

Bovendien is men toevallig (?) op het idee gekomen om een digischerm met een speciaal aanbod aan programma's in het leven te roepen, om naar te kijken tijdens het eten!
Beide ontwikkelingen staan op zichzelf; de lengte van de pauze en de schoolvoorzieningen zijn ieder op zich een maatschappelijke discussie waard. Maar aan elkaar gekoppeld is het eind wel snel zoek. Het verbaasd dan ook niet in de kranten terug te lezen dat men al was begonnen met door levensmiddelenindustriƫlen gesponsorde schooltelevisie, in enkele scholen..

Om te voorkomen dat schoolbesturen, bedrijfsleven en commerciele buitenschoolse opvangorganisaties de dienst uitmaken, dienen ouders en leerkrachten alert te zijn op de ontwikkelingen en te eisen dat de belangen van kinderen voorop worden gesteld.. Een en ander ligt in elkaars verlengde en de tendens is duidelijk. Deze staat haaks op de tendens die stichting K-ETEN wil bevorderen: meer bewustzijn van = meer aandacht voor voeding en de (gedeelde) maaltijd. Gerichte aandacht op de context van voedsel en ervaringsgerichte kennis is nodig voor en door kinderen. Op voor hen geschikte tijden, want we hebben we het hier nog niet gehad over de invloed van het bioritme op de leerprestaties en het dagelijks welzijn.. Meer info hierover is te lezen in een rapport van het NIZW, genaamd 'Biologisch ritme en schoolprogramma'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten